نورپردازی مدرن در خانه ها و ادارات این روزها در حال گسترش است. مصرف بالای برق، حرارت بالا و ساختمان طراحی قدیمی علت استقبال از ال ای دی است. ال ای دی هایی که با فناوری های روز در بازار عرضه می شود؛ به عنوان لاین نوری یا چراغ خطی شناخته می شوند. برای اجرای چراغ خطی در محیط کار یا زندگی نیاز است اجزای لاین نوری را بشناسیم. در این مقاله سام آلومینیوم به صورت کامل لاین نوری را شرح می دهیم.
لاین نوری چند قسمت دارد؟
به صورت کلی لاین نوری یا چراغ خطی دارای این 4 جزء است:
1) پروفیل آلومینیوم
2) دیفیوزر روی چراغ یا طلق، پلکسی یا موارد دیگر
3) ال ای دی خطی
4) یراق آلات از قبیل درپوش، پایه، فنر و رولت
در ادامه هر کدام از اجزای لاین نوری را که که نام بردیم، بهصورت کامل توضیح میدهیم.
1) پروفیل آلومینیوم چراغ خطی
مهمترین اجزای لاین نوری، پروفیل آلومینیومی آن است. پروفیل آلومینیوم چراغ خطی چند نوع نقش را می پذیرد. سعی میکنیم که بخشی از وظایفی را که پروفیل آلومینیوم به عهده دارند، نام ببریم و توضیحات لازم را ارائه کنیم:
نقش اول و مهم پروفیل آلومینیوم، نگهداری چراغ و دیفیوزر در ساختمانی شیک و محکم است.
نقش دوم پروفیل آلومینیوم لاین نوری، خنککنندگی یا همان قابلیت هیت سینک است. ضریب حرارتی که فلز آلومینیوم دارد باعث می شود که گرمای ایجاد شده توسط چراغ ال ای دی را جذب خود کند.
قابلیت های دیگری مانند عدم زنگ زدگی، سبک بودن، قابلیت رنگ شدن عالی، شکل پذیری عالی، ارزان بودن، در دسترس بودن فقط برخی از خواص فلز آلومینیوم است.
خرید انواع پروفیل چراغ خطی از شرکت سام آلومینیوم
2) دیفیوزر لاین نوری
یکی از اجزای لاین نوری که میتواند در نورپردازی نقش موثری داشته باشد دیفیوزر است. دیفیوزر آلیاژ مشخصی دارد و موادی شبیه به پلاستیک است که جنسی متفاوت دارد. پلی کربنات، پلی اتیلن و پلی استایرن نمونههایی از مواد تشکیل دهنده دیفیوزر چراغ خطی است. با توجه اینکه دیفیوزرها از چه موادی تشکیل شده اند، میزان شفافیت و مات بودن متفاوتی دارند.
انواع دیفیوزر از نظر مواد تشکیل دهنده عبارت هستند از:
- دیفیوزر پلی استایرن (Polystyrene)
- دیفیوزر PMMA (پلی متیل متاکریلات اکریلیک)
- دیفیوزر پلی کربنات (Polycarbonate)
- دیفیوزر پلی پروپیلن (Polypropylene)
- دیفیوزر پی وی سی چراغ خطی
انواع درجهبندی شفافیت و مات بودن دیفیوزها عبارت هستند از:
- دیفیوزر چراغ خطی شفاف (Transparent)
- دیفیوزر چراغ خطی نیمه شفاف (Semi-Transparent)
- دیفیوزر چراغ خطی اوپال (Opal)
- دیفیوزر چراغ خطی شیری رنگ (Milky)
- دیفیوزر چراغ خطی مشکی یا تیره (Black)
- دیفیوزر سیلیکونی (Silicone)
- دیفیوزر لنزی (Lens)
3) ال ای دی خطی
همه اجزای لاین نوری یا اجزای چراغ خطی کنار هم قرار می گیرند تا چراغی را بسازند. با این نگاه مهم ترین قسمت جزء لاین نوری چراغ آن محسوب می شود. لذا LED خطی را باید با دقت بیشتری انتخاب کنیم. از جمله شاخص های مهم LED خطی میتوان به تراکم، وات مصرفی، شار نوری، لوکس نوری، ولتاژ مصرفی و شدت جریان اشاره کرد.
شدت جریان چراغ خطی
شدت جریان در اکثر LED چراغ خطی 300 میلی آمپر است. لذا از ایجاد شدت جریان با آمپر بالاتر جدا خودداری کنید که باعث سوختن و خطرات بیشتری برای کاربر خواهد بود.
ولتاژ لاین نوری
ولتاژ لاین نوری با توجه به این که شما تمایل دارید که با چه ولتاژی لاین نوری تان کار کند انتخاب می شود. به صورت کلی دو نوع ولتاژ برای چراغ خطی داریم: ولتاژ برق شهر و ولتاژ 12 تا 24 ولت. در ادامه با هر کدام از این ولتاژها آشنا خواهید شد.
الف) ولتاژ برق شهر
اگر انتخاب تان این است که از ولتاژ برق شهر برای چراغ خطی خود استفاده کنید. ولتاژ چراغ خطی شما 220 ولت خواهد بود. در این انتخاب شما نیازی به استفاده از اجزای اضافه مانند درایور نیستید. ولی معایب دیگری در انتخاب وجود دارد.
مزایای استفاده از برق شهر برای چراغ خطی عبارت هستند از:
1. عدم استفاده از درایور
2. عدم نیاز به سوراخ کاری دیوار برای نصب در هنگام اجرای لاین نوری
از معایب استفاده از ولتاژ برق شهر برای لاین نوری نیز میتوان به این موارد اشاره کرد:
- دوام کمتر در عمر مفید چراخ خطی
- سوختن LED ها در هنگام نوسانات برق
- توان مصرفی بالاتر در نتیجه گرمای بیشتر هنگام استفاده
ب) ولتاژ 12 تا 24 ولت
انتخاب دیگری که می توانید داشته باشید این است که از ولتاژی پایینتر برای چراخ خطی بهره ببرید. در این صورت شما نیاز دارید که درایور استفاده کنید. در این صورت شما توان کمتری را در هنگام استفاده دارید.
مزایای استفاده از ولتاژ کمتر برای لاین نوری عبارت هستند از:
1. دوام و عمر بالاتر
2. توان مصرفی پایین تری
3. ریسک پایین تر برای نحوه استفاده
از معایب ولتاژ کمتر در چراغ خطی نیز میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- وجود یک درایور مستقل برای تنظیم ولتاژ و جریان ورودی
- لزوم به کارگیری خلاقیت در هنگام اجرا و مخفی کردن درایور در کنار چراغ خطی
4) یراق آلات چراغ خطی
آخرین بخش از اجزای چراغ خطی که معرفی میکنیم، یراقآلات چراغ خطی است. یراقآلات لاین نوری برای آسانی استفاده به کار می رود. برخی از این یراق آلات عبارت هستند از:
درپوش لاین نوری
در دو طرف لاین نوری درپوشی که معمولا فلزی یا در برخی از موارد پلاستیکی است استفاده می شود. این درپوش باعث منظم نشان دادن لاین نوری و عدم قطعی سیم کشی داخل آن می شود.
پایه چراخ خطی
در کدهایی که ریل دار است پایهای که به آن لقمه می گویند، به عنوان پایه استفاده می شود.
فنر کنار پایه چنگکی
فنر برای نگه داشتن پروفیل در پشت کناف مورد استفاده قرار می گیرد. این فنرها معمولا برای پایه چنگکی استفاده می شود.
روزت
برخی از قطعات با توجه به سلیقه اجراکننده نیاز به روزت مربعی، روزت گرد، روزت مستطیل می شود که البته در برخی از اوقات به شکلی دیگر عدم وجود آن جبران می شود.
اتصال L
اتصالات ال 90 درجه قلاویز شده، ال 180 درجه قلاویز شده، ال سقف به دیوار قلاویز شده، نمونههایی از اتصالات L هستند.
سیم آویز برق دار
این نوع سیم آویز برای تمیز بودن کار و عدم استفاده از سیم های برق بیشتر مورد استفاده قرار می گیرد. انواع آن، سیم آویز برق دار 1.5 متری و سیم آویز 1.5 متری و 3 متری است.
پایه پلیت نصب توکار
این پایه برای مقاطعی به کار می رود که توکار هستند. بهتر است بدانید کدهایی مانند SL 14 روکار و کدهایی مانند , SL 21, SL 31, SL 41, SL 11, SL 51 که لبه دار هستند توکار محسوب می شوند.
نتیجه گیری اجزای لاین نوری
با توجه به مطالبی که مرور کردیم داشتن یک نورپردازی خوب نیازمند دقت در انتخاب «اجزای لاین نوری» است. پروفیل، دیفیوژ، ال ای دی و یراقآلات، اجزای چراغ خطی هستند. اجزای با کیفیت را می توانید از مراکزی که به آنها اعتماد دارید تهیه نمایید تا بهترین نتیجه را بگیرید. مشاوره در این خصوص یکی از خدماتی است که مجموعه سام آلومینیوم افتخار دارد این امکان را برای مشتریان و همکاران ارائه نماید.
شرکت سام آلومینیوم، یکی از تولیدکنندگان پروفیل های عمومی و اختصاصی آلومینومی از جمله انواع پروفیل لاین نوری است. ارائه مشاوره و خدمات عالی در زمینه نصب و مونتاژ چراغ خطی در طراحی دکوراسیون داخلی ساختمان های اداری، تجاری، مسکونی نیز از جمله خدمات این شرکت است. شما می توانید با انتخاب مناسب پروفیل چراغ خطی نمای زیبایی را به دکوراسیون داخلی محل کار یا سکونت خود بدهید.