آبکاری آنادایز
آلومینیوم یکی از عنصرهای شناخته شده و کاربردی در دنیای اقتصاد و صنعت های مختلف ازجمله هوانوردی، مسکن، خودرو سازی، تولید چهارچوبها، نردههای فلزی، درب و پنجره، آسانسور، انواع پرده، کابینت های صنعتی و… می باشد. دانسیته کم( ۷/۲ گرم بر سانتیمتر مکعب)، قابلیت افزایش استحکام مکانیکی به وسیله آلیاژسازی و عملیات حرارتی و مقاومت نسبتا بالا در برابر خوردگی نسبت به سایر فلزها از ویژگی های منحصر بفرد آلومینیوم می باشد. همچنین رسانایی گرمایی و الکتریکی بالا, انعکاس پذیری, ارزش بازیافت بالا و… از دیگر خواص ارزشمند آلومینیوم می باشد که استفاده آن را در صنایع مختلف تسهیل میبخشد.
آنادایز چیست؟
یکی از ویژگی های آلومینیوم قابلیت اکسیدی شدن آن در شرایط عادی است. در واقع بر اثر قرار گرفتن آلومینیوم در مجاورت هوا، به دلیل ترکیب سطح بیرونی این فلز با اکسیژن لایه ای از اکسید روی سطح آلومینیوم ایجاد میشود. این لایه مانند یک محافظ از زنگ زدگی آلومینیوم در شرایط مختلف و خوردگی آن جلوگیری می کند. در این روش آلومینیوم به صورت طبیعی مقاومت خود را در برابر خوردگی افزایش میدهد. اما روش های دیگری نیز در صنعت آلومینیوم وجود دارد که میتوان با استفاده از آن یک لایه اکسیدی بر روی سطح آلومینیوم ایجاد کرد. یکی از این روش های رایج آنادایز می باشد. بر اساس این شیوه در یک شرایط و کنترل شده لایه از اکسید آلومینیوم تولید میشود که در اثر عملیات مختلف متراکم و غیر قابل نفوذ می گردد.
مزایای روش آنادایز
روش آنادایز مخصوصاً برای آلومینیوم تازه بریده شده و محافظت از آن در برابر خوردگی کاربرد بسیار گستردهای دارد. لایه اکسیدی که به صورت طبیعی بر روی فلز آلومینیوم ایجاد میشود خیلی نازک است؛ اما با آنادایز کردن ضخامت این لایه اکسیدی تا چندین هزار برابر افزایش پیدا می کند. این لایه علاوه بر مقاومت در برابر خوردگی در مقابل سایش و خط و خش نیز مقاوم است. بنابراین می توان از آن در صنعت های سنگین و تولید قطعاتی که فشار سایشی زیادی را می بایست در فرایندهای گوناگون تحمل کنند به مراتب استفاده می شود.